ForumArsiviz
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ForumArsiviz


Hoşgeldin ..::Misafir::..



 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 OPTİMİZASYON

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
baby_devil
Site Admini

Site Admini
baby_devil


Kadın Mesaj Sayısı Mesaj Sayısı : 4988
Yaş Yaş : 38

Nerden Nerden : İstanbul
Lakap Lakap : Şeytan
Ruh Hali Ruh Hali : OPTİMİZASYON Nerdey10
Burç Burç : OPTİMİZASYON 4170a
İfade İfade : OPTİMİZASYON Affraid
Aktiflik Aktiflik : OPTİMİZASYON Rank1112
Tecrübe Tecrübe : OPTİMİZASYON Rank1113
Paylaşım Paylaşım : OPTİMİZASYON Rank1114
Uyarı Uyarı :
OPTİMİZASYON Left_bar_bleue0 / 1000 / 100OPTİMİZASYON Right_bar_bleue

Kayıt tarihi Kayıt tarihi : 08/02/08

OPTİMİZASYON Empty
MesajKonu: OPTİMİZASYON   OPTİMİZASYON Icon_minitime4/28/2008, 19:22

Optimizasyon, bir resim veya graik üzerinde yaptığımız tüm efekt, filtre ve deiğişikliklerin salt biçimdeki dosya boyutunu çeştili araç ve ayarlar ile çok küçük değerlere düşürebilme yöntemidir. Web tasarımı ile uğraşan, arkadaşına internet üzerinden resim göndermek isteyen veya sadece görsel bigli vermesi açısından ihtiyacımız olan fotoğraf, resim ve grafik benzeri her türlü çalışmamızın optimazsyonu hem süre hemde yer açısından bizlere çok büyük faydalar sağlamaktadır.

Optimizasyon farklı şekillerde uygulanabilir. Aşağıda örnekler ile bunları nasıl yapacağımızı açıklmaya çalışacağım.

1. Resim veya Dosya formatının başka formatlara çevrilmesi metodu.

Örnek olarak TIFF uzantılı bir dosya ile GIF uzantılı bir dosya arasında büyük farklar vardır. TIFF uzantılı dosyalar genellikle çok yüksek çözünürlükteki imajlar için kullanırken GIF uzantılı dosyalar web, küçük hareketli resimler ve sadece bilgi vermek amacıyla calıstığımız grafiklerde kullanabiliriz. Herhangi bir grafik programında 100*100 Pixel ve 300 inc dpi lik bir dosyayı TIFF olarak kaydederseniz ~32kB yer kaplarken GIF olarak kaydettiğiniz de ~1Kb yer kapladığını göreceksiniz.

Dosya formatları arasında seçim yaparken mutlaka size en uygun olan formatı seçiniz. Matbaa veya baskıya göndereceğiniz bir resimi GIF olarak kaydetmeniz size hiç hoşunuza gitmeyecek sonuçlar verebilir.

Peki neden GIF ile TIFF arasında bu kadar fark var diyorsanız nedeni TIFF formatında sınırsız renk olması GIF de ise maksimum 256 renk kullanılmasıdır.

Diğer formatlarda bu şekilde incelenebilir. Ağaşıdaki çizelge bize en çok kullanılan formatlrın Kalite ve Boyut sıralamasını vermektedir.

Resimlerde ve fotoğraflarda

TIFF -> JPG -> PNG -> GIFÂ Kalite ve Boyut gittikçe düşer

BMP ler genelikle sıkıştırılmamış graik formatlarıdır ve çok yer tutarlar.


Optimizasyonda en önemli noktalardan biride Vektörel ve Bitmap dediğimiz resim şeklinde hazırlanan dosyaların kullanım yerleridir. Örnek verirsek sadece grafik tabanlı bir çizim kullancaksak ( misal 3 5 renkten oluşan logo vb. tasarımlarda ) imajınızı vektörel formatlarda kaydetmeniz sizin için daha avantajlıdır. Nedeni ise vektörel çizimler formüllere dayanan mantıkta oluşturulur ve sadece çizilen alan bilgi olarak saklanır. Bu sebeple boyutları çok daha küçük ve kaliteside bir o kadar yüksek olur. - Bu konuyla ilgili daha ayrıntılı bir döküman yazacağım şimdilik burada kesiyorum -

1. Resimlerdeki renklerin azaltılması ve yeterli renk paleti seçimi.

Renk paleti bir resmi oluşturan renklerin her birinin indexlendiği tablodur. Bir bakıma o resim içerisindeki kullanılan tüm renklerdir buna tonlamalar da dahildir. Bildinği gibi insan gözü tüm renk geçişlerini ayırt edemez, dakat pek çok resimde gereksiz yere renkler tonlanmakta ve buda dosya boytunu arttırmaktadır. çok iyi oluşturulmuş bir renk plaeti ile hem kaliteli hemde küçük boyutlu dosyalar oluşturabilrisiniz. Bu yüzden optimisazyondan en önemli konualrdan biridir renk paleti.

Örnek olarak 1 milyon renkten oluşan bir resimde en az 100 bin rengi gözümüz algılayamayacaktır. Yani 100 bin rengin tuttuğu alan boşu boşuna hem zaman hemde yer açısından bize zararlı olacaktır. Peki ne yapmamız gerekiyor ?

Renk paletinizi kullanığını programlar vasıtası ile optimize edebilirsiniz. Nerdeyse tamamı yeşil tonlardan oluşan bir resimde diğer renklerin tonlarının olması pek gerekmeyen bi durumdur ( çok özel durumlar hariç ) bu sepeble resminizin renk kalitesini de bozmadan renk paletinizden kendinizin veya programınızn belirleyeceği gereksiz renkleri çıkarabilrisiniz.

3. Gereksiz Efekt ve Renk kullanımlarından kaçınmak.

Bir çok tasarımla uğraşan inslar bilri ki genelde logo ve benzeri tasarımlarda en fazla 4 veya ekstra 2 renk kullanılır. Amaç ise hem maliyeti düşürmek hemde tasarıma bir çizgi kazandırmaktır. Kendi logosunu yapmak isteyen pek çok kişi ise basit bir yazıda bie onalrca renklendirme efekt vb etkiler kullanarak hem logoyu logo olmaktan çıkarmakta hemde dosya boyutlarında devasa büyüklüklere ulaşmaktadır.

Eğer çok özel biri durum gerektirmiyorsa mutlaka en az renkle ve uygun tonlarla çalışınız. Unutmayın bir web sayfsaında yüzlerce imaj bir araya geldiğinde o sitenin açılmasını ve yüklenmesini uzatacaktır ki bu istenmeyen bir durumdur.

Misal optimize edilmemiş 10 adet grafik dosyası 1 er mb dan 10 mb yaparken optimizasyonla bu 1 mb kadar dusebilir.

Pixel ve Rezulüsyon

Bir çok arkadaşımızın amatör olarak fotoğraflarını masa üstü scannerlerinde taradığını,bu fotoğrafları çeşitli kaynaklara gönderdiklerini biliyoruz.Fotoğrafların başarılı olarak reprodüksiyona nasıl hazırlanması gerektiği hakkındaki bu kısa yazı sanıyorum ki bütün amatörlere yardımcı olacaktır.Digital resim tarayıcılar matbaa piyasasında kullanılmadan önce resimlerin reprodüksiyonu için karanlık oda ve dev reprodüksiyon kameraları kullanılırdı.Digital resim tarayıcılarının gelişmesi ile beraber bu tür eski sistemlerde yavaşca ortadan kalkdı.Digital tarayıcılar bir süre sonra evlerimizde bilgisayarlarımızın yanına kadar geldi.Şimdi çoğunlukla bütün amatörlerin birer digital tarayıcısı bulunuyor.Bir çok amatör bu yol ile fotoğraflarını tarayıp dergi ve gazetelere ,matbaalara gönderiyor.Sonuçlar genelde başarısız oluyor.
Bunun sebeplerini beraberce inceleyip doğru ve öz formülleri sizlere tanıtacağım.

Orjinal fotoğrafımızı hangi rezulüsyonda taramalıyız.

Resminizin öncelikle doğru tab edildiğinden emin olunuz.Doğru tab edilmesi demek tab edilen fotoğraf kagıdının grenli olmaması gerektiğidir.Bir çok fotoğrafcı, siz, herhangi bir belirtme,istek yapmazsanız grenli ,mat kağıtları kullanır.Tarayıcınızda tarayacağınız veya herhangi bir yere göndereceğiniz fotoğraflar mutlaka parlak,düz fotoğraf kağıdına tab ettirilmelidir(üzerinde parmak izi olmamasına dikkat ediniz).Ebat olarak en az 13x18 cm veya 18 x24 cm. seçilmelidir.Bütün bunlar yerine getirildikden sonra bilinmesi gereken ikinci ,önemli husus fotoğrafınızın veya resminizin hangi ebatlarda ve nerelerde reprodüksiyon edileceğidir.
Resminiz aynı boyutlarda yani bire,bir veya %100 olarak kullanılacaksa sizin tarayıcınızda kullanacağınız tarama rezulüsyonu = resmin boyu ve eninin çarpımı olmalıdır.
yani:
13 x 18 =234 dpi(bu rakamı tarayıcınıza göre yuvarlatabilirsiniz,örneğin 300 dpi olarak)
Büyütme faktörünü de %100 yapmalısınız.Resminiz 21 x 29 cm (600 dpi)büyütülecekse veya 30x40 ebadında bir digital çıkış alınacaksa bu sefer 1200 dpi da taramanız gerekmektedir.
taradığınız orjinalin bilgisayarınızdaki dosya tipi,resmin kalitesini direkt olarak etkileyen bir diğer önemli faktördür.Resim kalitenizin iyi olması için önceden tarayıcınızın menü ayarları ie oynayıp resmin BMP veya TİFF formatlarından bir tanesi şeklinde taranması için ayar yapınız.JPEG veya JPG formatı (veya gif) sadece web üzerinde resim görüntülemek için tasarlanmıştır.
Bütün bu işlemleri yaparken tarayıcınız tarafından oluşturulan dosyanın büyüklüğü ve bilgisayarınızdaki resim gösterme programınızın geç olarak açılması,eğer ram ve hard disk probleminiz varsa sizin için sorun olabilir,neticenin görüntülenmesi için bilgisayarınızı sabırla beklemelisiniz.

Resim manipilasyonu nasıl yapılmalıdır.

Taradığınız dosya bilgisayarınızda ham olarak saklanır,kesinlikle basit ve amatör resim gösterme programları ile dosyanız üzerinde oynama yapmayınız.Bu tür işler ile uğraşan herkesin bilgisayarında ADOBE PHOTOSHOP mutlaka olmalıdır.Dosyanızı bu program ile açınız.
Dosyanız açıldıkdan sonra "image size" bölümüne tıkladığınızda önünüze bir seçenekler menüsü gelecektir.Burada resim ebadı (pixel Olarak),Kağıt ebadı(cm veya mm olarak) ve rezulüsyon görünecektir.Bizim için önemli olan yer burasıdır.

baskı boyutunu hazırlamak:
Resmin basılacak ebadını buradan görüp ayarlıyabilirsiniz."canvas size" ayarını cm olarak istediğiniz ebatlara getirebilirsiniz.Burada sizi ilgilendiren ve öğrenmeniz gereken soru şudur .Bir ofset matbaada mı basılacak veya digital renkli çıkışamı gidecek ?
Eğer ofset baskıya gidecek ise 150 rezulüsyon yaklaşık olarak 60 lık tramı işaret eder.(150/2,25=66) rezulüsyonu 150 yapmanız gerekecektir.Eğer digital baskıya gidecekse rezulüsyonu en az 300 en fazla 600 yapabilirsiniz.600 dpi bu tür cihazların çıkış rezulüsyonudur.
Bütün bu ayarları yaparken resmin boyutunun ve pixel ebatlarının devamlı değiştiğini görebilirsiniz.Bu hiç önemli değildir pixel boyutu ile oynamadan canvas boyutunu istediğiniz rezulüsyonda tekrar değiştirebilirsiniz.
Bu yöntem profosyonel kaynaklara ileteceğiniz resimleriniz içindir.Resimlerinizin,bilgisayarınızdaki ebadının birden bire 100 Mb civarına çıktığını görebilirsiniz.Profosyonel sistemler bu tür dosyaları çok kısa zamanda organize edip taşıyabilecek şekilde düzenlenmiştir,bu sebeple siz biraz zorluk çekebilirsiniz,bilgisayarınız bu işlemleri çok yavaş yapabilir hatta bazen kilitlenebilir.Dosyanızı artık sadece bir yedekleme ünitesinde veya CD üzerine kayıt yaparak taşıyabilirsiniz.Asla sıkıştırmayınız.
Bir Cd içersine benzer bir çalışmalardan sadece 6 adet girer veya bir afiş çalışmasından belki bir tanesi girebilir.Özet olark göndereceğiniz resimin "canvas size" ayarı mutlaka basılacak olan ile aynı olmalıdır.Tif resim formatı sizin için en uygun olanıdır.Eğer resiminiz ofset baskıda basılacaksa resminizi yine Photoshop da CMYK formatına çevirmeyi unutmayınız.Son olarak bir başka öneri ,sizin masa üstü tarayıcınız hiç bir zaman profosyonel ortamlarda kullanılanlar kadar iyi olamaz.Bu konuda şüpheniz varsa,resminizi tab edilmiş hali ile teslim etmeniz daha hayırlı olur.(tabi negatif veya diya pozitifi daha da iyidir.)Diya pozitif veya renkli negatif taramaları bu sistemin dışında bırakılmıştır.Burada anlatılan sadece tab edilmiş renkli veya siyah beyaz fotoğraflarınız içindir.

Web çevrimine geçmeden önce bir kaç önemli hususu da ilave etemek istiyorum."DPI" dot per inch demektir.Yani inch kare, başına düşen nokta sayısıdır.DPC dot per cm anlamına gelir ve pek kullanılmaz.DPC direkt olarak baskı tram yoğunluğu anlamına gelir.
Normal standartlarda baskı yapan bir ofset matbaa genelde 60 lık tram kullanmaktadır.Bu tram'ın karşıtı,film çıkış makinalarında 150 dpi olarak geçer.80 lik tram kullanan bazı matbaalarda yüksek kaliteli baskıların elde edilmesinin sebebi,tramların daha küçük ve yoğun olmalarıdır.80 lik tram karşılığı ise film çıkışı yapan makinalarda takribi olarak 225 dpi olarak geçer.Bu sebeple Photoshop üzerinden resminizin rezulüsyonunu ayarlarken cm veya inch seçeneğinin hangisin seçili olduğunu olduğuna dikkat etmeniz gerekmektedir.
A3 boyutunda bir resim 300 dpi özellikle bire bir ,düzenlendiğinde CMYK modunda yaklaşık olarak 450 MB ve 12000x9000 pixel büyüklüğünde olmaktadır.

Bir diğer önemli husus ve karşılaşılan problem ise evinizdeki monitörünüzde gördüğünüz renkli veya siyah beyaz resmin,baskıda sizinkine hiç benzemediğidir.Bu durumda şüpheleneceğiniz tek şey kendi monitor ayarlarınızın bozukluğudur diyebiliriz.Profosyonel monitorler hem çok pahalıdır hemde özel program veya cihazlar ile film çıkışına kalibre edilirler.Evimizdeki monitörler ise böyle bir teknikden kesinlikle yoksundur.Tarayıcınızdan elde ettiğiniz resmi monitörünüzde gördüğünüzde hemen hemen herkes renk ve parlaklık ayarlarını monitöründeki görüntülere göre değiştirir.Oysaki sizin ayarlarınız kalibre edilmiş profosyonel monitörlerde çok daha değişik renklerde veya tonlarda görünebilir.Bu sorunu halletmenin 2 yolu bulunur.En zahmetsizi resminize güzel bir ayar çekip bir yere kaydederek filmcinin yolunu tutmaktır.Siz sorununuzu anlatırsanız,bir çoğu müsade eder,içeri girip monitörlerinde kendi resminize bakarsınız.Resminiz baskıda artık bu renklerde olacaktır (%90 oranla)bu fark sizin için önemli değilse sorun yoktur.Yoksa bir kaç kere gidip gelip basit bir kalibrasyonu evinizde yapabilirsiniz.
PHOTOSHOP menüsü üzerinde bazı monitör ön kalibrasyon ayarlarına "View" menüsü üzerinde "proof setup" dan ulaşabilirsiniz,"custom" seçeneği içindekiler ise belki karşı monitörün kaba ayarlarını size verebilir,bunun için ,karşı tarafa bu bilgiyi sorabilirsiniz.


11 gri tonlu bu skala mutlaka kaliteli bir fotoğraf kağıdına basılmış olmalıdır.

Diğer yol biraz daha karmaşıkdır ve teknik bilgi ister.Örneğin siyah beyaz bir ideal fotoğraf 11 ara tondan oluşur.(siyahdan beyaza/beyazdan siyaha) Böyle bir kaliteli hazır skalayı resminizin yanına koyarak tarayıcınızda tararsanız,iyi bir S/B fotoğraf değerleri için bir başlangıç yapmış olursunuz.Renkli ise daha karmaşıkdır,bu skalanın hem sizin için temini, hemde gözle kontrolü çok zor olacağından bu yolu evinizdeki bilgisayarınızda denemeyin.
Pixel ve Rezulüsyon 3

Web için uygun resimler hazırlamak.

Eğer resminizi sadece web ortamında kullanacaksanız PHOTOSHOP yine sizin için en uygun çevrimi yapan bir programdır diyebilirim.Bir çok alternatif imkan olmasına rağmen "image size" menüsünden bu işlemi manuel olarak yapmanızı öneririm.Direkt olarak pixel boyutlarını istediğiniz küçüklüğe göre ayarlıyabilirsiniz,rezulüsyonu ise 100 civarında tutmanız ve JPG olarak kaydetmeniz yeterlidir.Resminizin bir dergideki gibi görünmesi için 60 lık tram özelliği yeterlidir.Jpg opsiyonu için sizden bazı özellikler soracaktır.Siz Progresive ve 56 K yı seçin,56 K modem yükleme hızıdır ve artık 56 k lık modemler yaygınlaşmıştır.Böylece resminiz bu özelliklerde en fazla 150 K civarına düşecek hemde iyi görünecektir.Digital kamera cekimlerinizde de bu yönetleri kullanabilirsiniz.Web ortamında en ideal tonal değerleri BMP dosyalar vermektedir.Bu sebeple digital resim dosyalarınızın orjinallerini BMP olarak tutmanızı öneririm.Resimlerinizi işlerken ekran renk derinliğinizi 16 bit yerine 32 bit tutmanız bazı ara tonlardaki farkları iyi tesbit etmenizde ve doğru çevrimler yapılmasında size yardımcı olacaktır.
Kendinize ait renk veya S/B skalalarınızı photoshop programında özel olarak hazırlayıp resimlerinizin yanında(alt kenarında dik olarak) göndermeniz,kullanmanız görsel olarak yapacağınız kontrollerde işinize yarıyacaktır.Skalayı görsel olarak kullanmak da şimdilik sizin için uygundur.Örneğin skala renklerinin doğru reprodüksiyon edilmesi resminizin de doğru reprodüksiyon edilmiş olduğu anlamına gelir.% 80 oranda gözünüz bu farkı yakalar,bu da şimdilik yeterlidir.Renk veya S/B skalalar profosyonel ortamlarda göz ile değil ayrı cihazlar ile kontrol edilirler,bunlar densitometre,spektral fotometre gibi cihazlardır.Kullanım teknikleri ise oldukça karmaşıkdır.Resimlerinizin orjinallerini daima ilerde kullanacağınız en büyük boyu düşünerek hazırlamanızı ve saklamanızı öneririm.

alıntıdır...
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.forumarsiv.biz
YaVuZ
Site Admini

Site Admini
YaVuZ


Erkek Mesaj Sayısı Mesaj Sayısı : 782
Yaş Yaş : 32

Nerden Nerden : Bursa
Lakap Lakap : Kullanmam...:)
Ruh Hali Ruh Hali : OPTİMİZASYON Cesur10
Burç Burç : OPTİMİZASYON 4168a
İfade İfade : OPTİMİZASYON Icon_biggrin
Aktiflik Aktiflik : OPTİMİZASYON Rank1112
Tecrübe Tecrübe : OPTİMİZASYON Rank1113
Paylaşım Paylaşım : OPTİMİZASYON Rank1114
Uyarı Uyarı :
OPTİMİZASYON Left_bar_bleue0 / 1000 / 100OPTİMİZASYON Right_bar_bleue

Kayıt tarihi Kayıt tarihi : 18/07/08

OPTİMİZASYON Empty
MesajKonu: Geri: OPTİMİZASYON   OPTİMİZASYON Icon_minitime8/18/2008, 23:02

Güzel Paylasım..Tskler
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.forumarsiviz.com
 
OPTİMİZASYON
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
ForumArsiviz :: Forumarşiv Bilgisayar İnternet Ve Network :: Grafik Tasarım-
Buraya geçin: