ForumArsiviz
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ForumArsiviz


Hoşgeldin ..::Misafir::..



 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Alkol ve Sonuçları

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
berfin
Site Admini

Site Admini
berfin


Kadın Mesaj Sayısı Mesaj Sayısı : 1024
Yaş Yaş : 37

Nerden Nerden : İstanbul
Ruh Hali Ruh Hali : Alkol ve Sonuçları Manyak10
Burç Burç : Alkol ve Sonuçları 150a
İfade İfade : Alkol ve Sonuçları Icon_razz
Aktiflik Aktiflik : Alkol ve Sonuçları Rank1012
Tecrübe Tecrübe : Alkol ve Sonuçları Rank1113
Paylaşım Paylaşım : Alkol ve Sonuçları Rank1114
Uyarı Uyarı :
Alkol ve Sonuçları Left_bar_bleue0 / 1000 / 100Alkol ve Sonuçları Right_bar_bleue

Kayıt tarihi Kayıt tarihi : 12/02/08

Alkol ve Sonuçları Empty
MesajKonu: Alkol ve Sonuçları   Alkol ve Sonuçları Icon_minitime11/10/2008, 18:19

Dr. Şerafeddin ALAN



Bileşiminde çeşitli derecelerde alkol bulunan ve umumiyetle meyvelerden ve hububattan yapılıp içildiği zaman geçici bir keyif ve sarhoşluk veren, zamanla vücuda zararlı (toksik) tesirler yapan ve birçok insanda alışkanlık meydana getiren maddeler içki sınıfına girer. Bunların başlıca tesirli maddeleri etil alkol (C2H5 OH) dür. Alkol, sağladığı kaloriler kasların çalışması için harcanmadığına göre, bir gıda sayılamaz. Alkolün kandaki birikimi önemlidir. 100 cc. kanda alkol oranı 100 mg’ı bulduğu anda sarhoşluğun subjektif belirtileri başlar. 150 mg biriktiğinde akut alkolizm tablosu söz konusudur ve 200 mg’da şahıs hafıza kontrolünü kaybeder, 300 mg da komaya düşer. 500 mg alkol oranı ölüme sebep olur. Trafik kazaları ile alkol birikimi nisbeti arasında sıkı bir alaka mevcuttur. Umumiyetle alkol alındıktan sonra vücutta en aşağı 7 saat kalır. Alkolün oksidasyonu ile beliren ara maddeler zehirlenme belirtilerinde rol oynar.

Alkol vücutta bütün sistemlerde zararlı tesirlerini gösterir. Dolaşım, sindirim, sinir, duyu sistemlerindeki tesir mekanizmaları ve neticeleri bugün kesin olarak bilinmektedir.

Dolaşım sisteminde, kalpte yağlanma yanında arteriyoskleroz denilen damar elastikiyetinin kaybolması, cidarların daralmasına yol açan sebeplerden biridir. Neticede etrafa yeterince kan gidemez. Yürürken bacaklarda ağrı, çabuk yorulma, ayakların ısınamaması, çok üşüme gibi durumlar meydana gelir. Alkolün çok içildiği memleketlerde alkol koması, hastaneye getirilen komalı hastaların % 50’sini teşkil eder.

Alkolün bugün karaciğerde hasar yaptığı kesin olarak ispat edilmiştir. Siroz teşekkülündeki sebeplerin de başında gelir. Sirozlular arasında alkol kullananlar % 52- 86 arasında değişir. Alkol kullananlarda siroz olma ihtimali kullanmayanlara göre 6,8 defa daha yüksektir. Bir memlekette içki sarfiyatı azalınca sirozdan ölümler de azalır. Alkol, beslenme bozukluğuna sebep olarak siroz gelişmesine yol açar. Kalorisinin büyük bir kısmını alkolden temin ettiği için yemek yiyemez. Alkol, aynı zamanda diğer zararlı maddelere karşı karaciğerin direncini düşürür. Kendisi de direk olarak karaciğere toksik (zehirli) tesir yapar. Vücudun metabolizma kazam denilen karaciğer böylesine bozulunca buna bağlı olarak protein, yağ ve karbonhidratların metabolizması da bozularak kişi iyice zayıflar, karnında su toplanır. Sarılık gelişir ve varisler meydana gelir. Nihayet hasta komaya girer, pis kokudan yanına yaklaşılmaz. Esasen bu safhada yapılacak bir şey de olmadığından ölümü beklenir.

Alkol uğradığı her yere adeta damgasını vurur. Midede gastrite sebep olur. Bu müzminleşince mide kanserinin gelişmesi daha da kolaylaşır. Pankreasta “ akut pankreatit” diye bilinen aktive olmuş pankreas enzimlerinin bu organın normal kanallarından etraf dokulara ve kan dolaşımına geçmesiyle çok çabuk olarak şahsın ölümüne kadar gidebilen tabloyu oluşturur. Bunu da şu şekilde yapar: Midede asit sekresyonuna sebep olur. Asit ise oniki parmak bağırsağından “sekretin’ adli bir maddeyi çıkarır ve bu da pankreas ifrazını doğurur. Ayrıca hem alkol, hem de asit on iki parmak bağırsağına gelince pankreas kanalı ağzında daralma yaparlar. Böylece bir yandan pankreas salgısı artar, bir yandan da kanaldan salgı akamadığı için kana karışma ve etrafa yayılma başlar. Ağrı, bulantı, kusma ve şokla hasta kaybedilebilir.

Sinir sisteminde “polinöropati” denilen sinirlerin fonksiyon yapmasını engelleyen hastalığa sebep olur. Vücudun alt taraflarında duyu bozuklukları ve kramplar görülür, sonra kas zaafı ortaya çıkar. Refleksler azalır, durum vücudun üst taraflarına da sirayet eder, ödem ve morarma oluşur. Ülserler açılır, tırnak ve kıl büyümesi durur.

Duyu sistemindeki çoğu hastalıkların sebeplerinde de alkol ilk sıraları alır. İşitme organına tesiriyle hem işitme hem denge bozulur ve bu ilerde kalıcı bir hale dönüşür. Boğazda devamlı bir tahriş hissi kişiyi çok rahatsız eder. Göz siniri tutulunca görme bozuklukları başlar. Dokunma, tat alma gibi hisler zayıflar. Kişi, maharet isteyen işleri eskisi gibi rahatlıkla yapamaz. Her ferdin olduğu gibi özellikle pilotlar ve operatörlerin alkol almaması devamlı söylenen bir durumdur.

Ruh sağlığı açısından psikiyatri kitaplarında ayrı bir başlığı teşkil eden alkol ve buna bağlı psikozlar (dengesiz davranış halleri) bu sahada da işin ne kadar ciddi olduğunu göstermektedir. Alkol alınmasıyle iradenin elden çıkışı ve neticede kazalar, yaralamalar, yaralanmalar. Karakter değişiklikleri, ölme veya öldürmeler, daha da beteri insanlık vasıflarından uzak alkolik olarak hayat sürdürme. Tabii işin diğer bir yönü de aileyi huzursuzluklar ve bunun cemiyete sirayeti ile şefkatten yoksun (asosyal) denilen davranış, kusurlu nesillerin yetişmesi. Ve sadece bu yönüyle kendinden başka diğer insanların hürriyetlerine engel olma hali, cemiyetin yaşanmaz duruma gelmesi..

Ekonomik yönden de boşa giden paralar ve bunları güya üretmeye yönelik yatırımlar. En zengin toplumlarda bile açlık ve sefaletten kıvranan kişiler karşısında her şeyiyle sıhhate zararlı bu alanda milyonlarca paranın harcanması gerçekten çok gülünç. Bir insanın basit bir hastalığından dolayı o kadar personel günlerce meşgul olup tekniğin bütün gelişmelerini seferber ederken sıhhatin köküne kibrit suyu döken böyle bir konuda devletin yardımı, bu işin reklâmı, bütün resmi, gayri resmi toplantılarda baş köşede alkolün bulunması gerçekten çok gülünç. Hem insan sağlığına zararlı ve hem de neticesinde cemiyetteki hastalıklı kişilerin artmasına ve cemiyetin tüm olarak hastalanmasına ve bu uğurda boşa akıtılan paraların miktarına başka ne denilebilir?

Netice olarak bu kadar tehlikeleri yanında hakkında en ufak bir beraat nişanesi bulunmayan alkolün vücuda girişine nasıl ve kim ruhsat verebilir? Bunun temeli iradeye dayandığından sadece mücerret içki yasakları bu işin önüne geçememektedir. Esasen bu gibi durumlarda insanın vicdanında bir yasakçı bulunmalıdır ki buna engel olabilsin. Fransa, Norveç ve İsveç gibi Avrupa Devletlerinde ve Amerika’da içki her kesimde olduğu gibi askerler arasında da yaygın olduğu için ciddi bir durum ortaya çıkmaktadır. Bunun önüne geçilebilmesi için çeşitli yasaklamalar asla bu işe çare olamamıştır. Özel olarak toplantılar düzenlenmiş fakat esas mesele kavranamadığı için afişler ve pankartlarla yetinilmiştir. Enteresan olan bir durum, bir askeri birliğin giriş kapısına çok büyük harflerle “içki öldürür” ibaresi yazılmış, ertesi gün altına askerler “asker ölümden korkmaz” diye cevap vermişlerdir. İşin latifesi bir yana, o halde vicdana yasakçı oturtma nasıl olacaktır? Bunu nereden öğreneceğiz. Herhalde vicdan, içimize koyan, yasakçıyı da koymuştur. Bu yasakçıyı koyanın dilinden anlayabilmek için Elçisine (S.A.V) kulak verelim. Kendisine içkinin bazı hastalıkların tedavisinde kullanıldığı sorulduğunda “o, hastalığın kendisidir” buyurmuşlardır. Bu taraf her yönüyle dinlenir ve riayet edilirse; zamanında sözünü dinleyenlerin yaptığı gibi sokaklardan günlerce dökülen alkol akıp gidecek ve cemiyet de bu kötülükten temizlenmiş olacaktır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
baby_devil
Site Admini

Site Admini
baby_devil


Kadın Mesaj Sayısı Mesaj Sayısı : 4988
Yaş Yaş : 38

Nerden Nerden : İstanbul
Lakap Lakap : Şeytan
Ruh Hali Ruh Hali : Alkol ve Sonuçları Nerdey10
Burç Burç : Alkol ve Sonuçları 4170a
İfade İfade : Alkol ve Sonuçları Affraid
Aktiflik Aktiflik : Alkol ve Sonuçları Rank1112
Tecrübe Tecrübe : Alkol ve Sonuçları Rank1113
Paylaşım Paylaşım : Alkol ve Sonuçları Rank1114
Uyarı Uyarı :
Alkol ve Sonuçları Left_bar_bleue0 / 1000 / 100Alkol ve Sonuçları Right_bar_bleue

Kayıt tarihi Kayıt tarihi : 08/02/08

Alkol ve Sonuçları Empty
MesajKonu: Geri: Alkol ve Sonuçları   Alkol ve Sonuçları Icon_minitime11/10/2008, 18:22

sağol cnm paylaşım için .. bu tarz videolarda var aslında alkolu anlatan onlardan da bulup eklemek lazım ...
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.forumarsiv.biz
 
Alkol ve Sonuçları
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Rusya'da 'alkol' krizi

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
ForumArsiviz :: Forumarşiv Sağlık Rehberi :: Sağlık Haberleri /Güncel Konular-
Buraya geçin: