ForumArsiviz
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ForumArsiviz


Hoşgeldin ..::Misafir::..



 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Tarih olan Meslekler

Aşağa gitmek 
3 posters
YazarMesaj
baby_devil
Site Admini

Site Admini
baby_devil


Kadın Mesaj Sayısı Mesaj Sayısı : 4988
Yaş Yaş : 38

Nerden Nerden : İstanbul
Lakap Lakap : Şeytan
Ruh Hali Ruh Hali : Tarih olan Meslekler Nerdey10
Burç Burç : Tarih olan Meslekler 4170a
İfade İfade : Tarih olan Meslekler Affraid
Aktiflik Aktiflik : Tarih olan Meslekler Rank1112
Tecrübe Tecrübe : Tarih olan Meslekler Rank1113
Paylaşım Paylaşım : Tarih olan Meslekler Rank1114
Uyarı Uyarı :
Tarih olan Meslekler Left_bar_bleue0 / 1000 / 100Tarih olan Meslekler Right_bar_bleue

Kayıt tarihi Kayıt tarihi : 08/02/08

Tarih olan Meslekler Empty
MesajKonu: Tarih olan Meslekler   Tarih olan Meslekler Icon_minitime3/23/2008, 00:54

Abacılar, Ayvazlar, Badanacılar, Basmacılar, Camgerler, Çatmacılar, Çığırtkanlar, Debbağlar, Dülgerler, Habbazlar, Kakmacılar, Kasarlar, Kuşbazlar, Meddahlar, Paspanlar, Sakalar, Sedefkarlar, Sükkerciler...
Hepsi birdenbire maziye karıştı.
Artık ne, “Boğçacı geldi hanım!” sesleri var sokakta, ne de değeneklerini Arnavut kaldırımlarına sürterek dolaşan ve düdük çalan pasbanlar... Zinciri beline bağlı, elinde tefiyle burnu halkalı ayıları oynatan çingeneler nic’ oldu bilen yok.
Bildiğimiz tek şey var ki onlar artık yok, ve dahi olmayacakları besbelli. Bize kalan ise buruk bir tebessüm ve tatlı bir hatıradan öte değil... İşte ara sıra zaman tüneline ışık çakarak gözümüze yansıyanları şimdiki ve yeni nesle taşıyarak zamana not düşmek gerek.
Kuveyt Türk de geçtiğimiz günlerde böyle bir çalışmaya destek verdi ve “Kaybolan Meslekler” adında titiz bir araştırma, uzun bir emek sonucu bir albüm ortaya çıkardı.
Araştırmacı Serkan Özburun tarafından hazırlanan ve belgesel değeri olan bu çalışma, geçmişte insanlar ekmeğini nereden ve nasıl çıkarırdı sorusuna cevap veriyor. Nereden geldiğimizi gösteriyor. Yarını düşünenlerimize nereye gideceğimizin yolunu gösteriyor.

Son kalıntıları Anadolu’da“Kaybolan Meslekler” albümünde bazıları bugün Anadolu’da halen geleneksel olarak sürdürülen meslek gruplarının detaylı bilgi ve görselleri yer alıyor. Albümde her mesleği temsil eden resimler ve o dönemdeki ticaret sicil belgesi diyebileceğimiz Osmanlıca fermanlar da çalışmaya eşlik ediyor.
Abacılar, Ayvazlar, Badanacılar, Basmacılar, Camgerler, Çatmacılar, Çığırtkanlar, Dalkavuklar, Debbağlar, Dülgerler, Habbazlar’dan, Kakmacılar, Kasarlar, Kuşbazlar, Meddahlar, Paspanlar, Sakalar, Sedafkarlar, Sükkerciler, Tulumbacılara kadar, bugün artık kaybolmuş ya da ad değiştirmiş nice meslek grupları detaylarıyla yer alıyor. Çalışma bizi, bugünün ticaret odalarının, esnaf derneklerinin başlangıcı sayılan dönemlere götürüyor.
Ahilik, loncalar ve gedikler Osmanlı ekonomisini yüzyıllarca omuzlamış birlikler. Din ve mezhep farkı gözetmeksizin Osmanlı ekonomisine yön verirken, pazar ekonomisinin ve piyasanın da gelişimini sağlamışlar. Sınırlı sermayesiyle birlikte bedensel performansa dayanan, çalıştığı sanat, meslek ve
hizmet kolunda bilgi, görgü ve ihtisasını değerlendiren meslek erbabı, bugünün KOBİ’lerinin dünkü imgeleri. Kitapta bunların işleyişi, yasal düzenlemeleri hakkında detaylı bilgiler de yer alıyor.

Bu meslekler artık yok

>> Nalbant: Geçmişte taşıma ve ulaşım sektöründe atların kullanılması sebebiyle, hayvan tırnakları altına demir parçası yani nal ya da nalça çakılması, nalbantlığı yaygın bir hale getirmişti. Günümüzde otomobil lastiği ne ise nal da dünün Osmanlısı’nda aynı işlevi görüyordu.
>> Sayacı: Saya, ayakkabının yumuşak olan üst bölümü yani yüzüydü. Eskiden halk dilinde, evlerin giriş kısmında ayakkabıların çıkarıldığı veya konduğu ufak bölüme de saya denirdi. Sayacı, dünün ayakkabıcısıydı.
>> Urgancı: Keten, kenevir, pamuk gibi dokuma maddelerinden yapılan ince halatlara urgan denirdi. Urgancı örme işini bizzat yapar ve malını tüketiciye ulaştırırdı.(Tire’de kısmen devam ediyor)
>> Hallaç: Hallaç bugünkü döşemecilerin bir anlamda dününü simgeliyordu. Osmanlı hanesinin ev eşyalarından döşek, yorgan, yastık ve minderlerde dolgu malzemesi olarak pamuk ya da yün kullanılırdı. Zamanla sertleşen bu dolguyu hallaç, kiriş ve tokmağıyla kabartırdı.
>> Bezzaz: Bugünkü manifaturacıların karşılığı olarak, bez ve kumaş satan esnafa bezzaz, çarşılarına Bezzazistan denirdi. Halk ağzında zamanla “bedestan” ya da “bedesten”e dönüşmüştü. Kıymetli kumaş satanlara “üstüfeci”, “dibacı”, “kadifeci”, “atlasçı” denirdi.
>> Fesçi: Fes, II. Mahmud devrinde resmi serpuş olarak kabul edilmiş, Her ne kadar Feshane’de yerli fes üretilmişse de çoğu Avusturya’dan ithal ediliyordu. Osmanlı’nın son döneminde Avusturya mallarına karşı yapılan fes boykotu ünlüdür.
>> Şerbetçi: Meşrubat sektörünün gözdesi şerbet, dünün gazozu ya da “kola”sıydı. Meyve özü, su ve şeker karışımı bu içecek ya da şurup, yaz aylarında kent insanının serinlemesine vesile olurdu. Ayrıca misafirlere şerbet ikram etmek de adettendi.
>> Çıracı: Osmanlı uzun yıllar enerji kaynağı olarak odun kullanmıştı. Kömür ancak 19. yüzyılda gündeme gelmişti. Odun, çam gibi reçineli ağaçların yağlı ve çabuk yanmaya elverişli kısından olan çıra, kullanılarak ateşlenirdi. Genellikle Ürgüplü olan çıracı, tartıyla aldığı çırayı kalem kalem desteler, deste hesabıyla satardı.
>> Saka: Eski zamanlarda hemen her evin bir kuyusu vardı. Ancak içecek su uzaktan getirilirdi. Sakalar, şehir ya da kasabada su taşımacılığıyla uğraşırdı. Su pınarlarından ya da temiz su çeşmelerinden aldığı suyu hanelere sevk ederdi.
>> Ciğerci: Batılı seyyahların en gözde seyyar satıcısı, omuzda sırıkla dolaşan ciğerci ve paçacıydı. Mahalleye ciğercinin geldiği, evin kedisinden belli olurdu. Sokakta et satışı ender olmasına karşın, ciğer ve paça en çok rağbet gören sakatatlardı.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.forumarsiv.biz
pobrediablo
İyi Üye
İyi Üye
pobrediablo


Erkek Mesaj Sayısı Mesaj Sayısı : 712
Yaş Yaş : 38

Nerden Nerden : İstanbul
Ruh Hali Ruh Hali : Tarih olan Meslekler Psikop10
Burç Burç : Tarih olan Meslekler 162a
İfade İfade : Tarih olan Meslekler Icon_queen
Aktiflik Aktiflik : Tarih olan Meslekler Rank711
Tecrübe Tecrübe : Tarih olan Meslekler Rank1113
Paylaşım Paylaşım : Tarih olan Meslekler Rank1014
Uyarı Uyarı :
Tarih olan Meslekler Left_bar_bleue0 / 1000 / 100Tarih olan Meslekler Right_bar_bleue

Kayıt tarihi Kayıt tarihi : 02/03/08

Tarih olan Meslekler Empty
MesajKonu: Geri: Tarih olan Meslekler   Tarih olan Meslekler Icon_minitime4/22/2008, 10:14

Bir çok mesleği hiç duymadım bile.. Smile
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.pobrediablo.tr.gg
Anil11
Yeni Üye
Anil11


Erkek Mesaj Sayısı Mesaj Sayısı : 21
Yaş Yaş : 26

Nerden Nerden : İst.
Lakap Lakap : SecretMan
Ruh Hali Ruh Hali : Tarih olan Meslekler Keyifl10
Burç Burç : Tarih olan Meslekler 4167a
İfade İfade : Tarih olan Meslekler Icon_farao
Uyarı Uyarı :
Tarih olan Meslekler Left_bar_bleue0 / 1000 / 100Tarih olan Meslekler Right_bar_bleue

Kayıt tarihi Kayıt tarihi : 27/10/09

Tarih olan Meslekler Empty
MesajKonu: Geri: Tarih olan Meslekler   Tarih olan Meslekler Icon_minitime10/30/2009, 15:30

Way beh ne meslekler varmış eskiden Very Happy
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://secretforum.yetkinforum.com
 
Tarih olan Meslekler
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Meslekler/Job
» Tarih Dergileri

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
ForumArsiviz :: Forumarşiv Yaşama Dair :: Nostalji cafe-
Buraya geçin: